anders leven anders wonen
Bewust Leven,  Digitale Nomade

Anders leven, volgens je eigen standaard

Vind jij het lastig om je weg te vinden in deze wereld en heb je soms het gevoel dat je niet je eigen pad kiest, maar gewoon mee gaat in de stroom van het dagelijkse leven? Dit had ik jaren geleden ook, tot ik de diagnose ADD kreeg en andere keuzes ging maken. Ik ging anders leven, volgens mijn eigen standaard en mijn eigen wensen en verlangens. In dit artikel deel ik mijn verhaal en geef ik je tips om anders te leven.

Het ‘normale leven’

De meeste mensen die een ‘normaal leven’ leiden, gaan op maandag naar kantoor, komen tussen 18.00 uur en 19.30 thuis, bingen een Netflix serie en gaan naar bed. De volgende dag begint het riedeltje opnieuw. In het weekend hebben zij wat sociale verplichtingen, om op maandag weer naar kantoor te gaan.

Herkenbaar?

Als de tijd rijp is, kopen zij een huis (of in de meeste gevallen kopen zij geen huis maar sluiten zij een lening/hypotheek af en kopen ze na 30 jaar het huis).

Op verjaardagen gaan de gesprekken over het nieuwe huis, de nieuwe televisie of bank en de nieuwste roddel op kantoor.

Een paar keer per jaar op vakantie kan net, en meestal wordt dit dan een relaxte vakantie om bij te komen van het werken.

Ik leef een abnormaal, anders leven

Na een burn-out gevolgd door de diagnose ADD, besloot ik het anders te gaan doen dan de meeste mensen om mij heen. Een ‘normaal leven’ lijden leek me verschrikkelijk. Daarnaast kon ik door mijn ADD niet zo goed meekomen met de maatschappij. Een fulltime kantoorbaan zou me uitputten, depressief maken of compleet afvlakken.

Ik vertrok voor een jaar naar Nieuw Zeeland, kocht daar een busje en bouwde die om tot mijn eigen campervan. Tijdens deze reis ontdekte ik wat ik nu echt belangrijk vind in het leven. De reis – en de gesprekken met de mensen die ik ontmoette – gaf me de bevestiging dat ik het verschrikkelijk vind, die ‘rat race’. Vijf dagen per week op kantoor zitten, in de weekenden sociale verplichtingen, tussen betonnen muren leven en 30 jaar lang een huis afbetalen? Ik moest er niet aan denken…

De gedachte anders te gaan leven maakte me bang

Stiekem wist ik al jaren – eerst onbewust en later bewust – dat ik anders wilde leven. Maar ik was bang. Bang om andere keuzes te maken, bang wat familie en vrienden ervan zouden vinden en bang dat ik het financieel niet zou redden. Daarom bleef ik nog jaren solliciteren op banen die ik helemaal niet wilde hebben. Gelukkig werd ik meestal ook afgewezen ;-).

Zelfs na mijn Nieuw Zeeland reis solliciteerde ik nog meerdere keren, want ik raakte van slag van opmerkingen zoals ‘je kan toch makkelijk fulltime werken? Je moet toch een pensioen opbouwen? Je blijft toch wel in Nederland he?’.

Gelukkig herinnerde ik de opmerkingen van mijn coach bij PsyQ ADHD voor Volwassenen ook nog. ‘So what? Dan doe jij het toch lekker anders? Jij bent met je ADD nou eenmaal niet gemaakt voor een fulltime kantoor baan. Ga lekker leven on your own terms’, zei zij.

In 2017 zette ik eindelijk de stap

Niet heel lang na mijn terugkomst in Nieuw Zeeland zette ik eindelijk de stap: ik schreef me in bij de Kamer van Koophandel. Met aanmoediging van een vriendin die ik jaren eerder had ontmoet op de opleiding Online Marketeer, was ‘José Schrijver – Tekst & Communicatie’ geboren. Ik ging teksten schrijven en zoekwoordenonderzoek/SEO doen voor kleinschalige reisorganisaties en bedrijven met een mooie missie.

Daarnaast bleef ik horeca-, barista- en cateringklussen doen. ‘Maar dat is toch zwaaaaaar onder je niveau?’ zeiden de meeste mensen om mij heen. Jammer dan, ik vind de combinatie van computerwerk en fysiek werken met mensen heerlijk.

Tot op de dag van vandaag ben ik een hele gelukkige ondernemer. Het is niet altijd makkelijk hoor. Zeker in het begin moest ik soms rondkomen van weinig. Daar leer je mee omgaan. Ik kwam erachter dat je helemaal niet zoveel nodig hebt.

5 tips voor anders leven

Anders leven begint naar mijn mening bij het anders inrichten van jouw werkleven. Als jij graag van 9-5 op kantoor blijft werken, bijvoorbeeld omdat je naar die zekerheid verlangt, zijn de meeste tips niet voor jou (sory;-)). Voor mij betekent anders leven (1) doen wat je leuk vindt (2) vrijheid en dus locatie onafhankelijk werken en (3) eigen baas zijn.

Hier komen de tips:

  • Achterhaal wat jij nu eigenlijk belangrijk vindt in het leven
  • Zorg ervoor dat je minder nodig hebt. Dit doe je bijvoorbeeld door kleiner/goedkoper te gaan wonen, te verhuizen naar een land waar dingen goedkoper zijn, je auto weg te doen, nutteloze abonnementen stop te zetten, minder kleding te kopen, je kleding te kopen bij United Wardrobe of de tweedehands (ik heb gisteren nog 11 leuke items gekocht voor 10 euro, minimalistisch te gaan wonen, minder uit eten gaan en in plaats daarvan gezellig picknicken met vrienden etc. Je zult verbaasd zijn hoeveel je overhoudt! Wil je echt goedkoper gaan leven? Deel een huis met vrienden, of trek (tijdelijk) in bij je ouders. Schaam je niet, want je geluk is belangrijker dan status.
  • Leer een skill die je online (of overal) kunt uitvoeren. Via platformen zoals Coursera, Udemy, Careerfoundry en Pluralsight spijker je je kennis bij en doe je nieuwe skills op. Bedenk welke type klanten je wil bedienen en welke waarde je kunt bieden. Zo ben je binnen no-time een echte digital nomad.
  • Stop met die 9-5 baan OF vraag aan jouw baas of je vaker thuis mag werken. Als je het te spannend vindt om meteen fulltime ondernemer te worden, kun je ook beginnen met een parttime baan om daarnaast je bedrijf op te gaan bouwen. Of ga lekker Temperen; horecaklussen doen naast het werk dat je daarnaast wilt doen.
  • Werk op tijden die voor jou werken. Ben jij ’s avonds op je best? Werk dan in de avonden. Doe jij liever doordeweeks leuke dingen, wanneer het overal rustiger is? Ga lekker in het weekend werken en neem doordeweeks vrij.
  • Zorg dat je iedere ochtend opstaat met passie en PURPOSE. Als je doet wat je leuk vindt en weet wat je wilt bijdragen aan de wereld, voelt werken niet meer als werken. Soms werk ik 7 dagen per week. Niet omdat ik mezelf iets opleg, maar omdat ik zo blij word van wat ik doe, dat ik door wil gaan.

Dit waren mijn ‘anders leven tips’

Ik hoop dat mijn verhaal je een beetje op weg heeft kunnen helpen. Heb je opmerkingen, vragen of tips? Ik zou het super leuk vinden als je een reactie achterlaat! 🙂

\

Misschien vind je dit ook interessant:

Bronnen

Is it possible for a ‘normal person’ to escape the rat race?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *