burn out add
ADD,  Burn-out

ADD en burn-out: mijn persoonlijke verhaal

[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]Toen ik 26 was kwam ik ineens regelmatig uitgeblust en huilend thuis van mijn job bij de sportschool. Na verschillende bloedonderzoeken kon de huisarts er niets anders van maken: ‘je hebt een burn-out.’ Nog geen jaar later kreeg ik de diagnose ADD. Is er een relatie tussen ADD en burn-out? Hebben mensen met ADD een hogere kans een burn-out te krijgen? Ik denk het wel, in dit artikel vertel ik mijn ervaring.

Ik neem jou mee door de verschillende fases van mijn leven en eindig het artikel met een opsomming van de ADD kenmerken waarvan ik denk dat ze bijdragen aan het krijgen van een burn-out.

Ik sluit het artikel af met het goede nieuws: je kunt er namelijk wat aan doen!

Update: tegenwoordig blog ik op leuklevenmetadd.nl

ADD op de basisschool (nog geen diagnose)

Als kind had ik geen diagnose, maar dat er iets ‘mis was met mij’ wist ik al jaren. Ik wist dat ik niet dom was. Op de basisschool werd ik getest op VWO en in de HAVO/VWO brugklas hoorde ik volgens mijn mentor bij de ‘creme de la creme’ van de klas. Wel stonden er op mijn rapporten opmerkingen zoals:

‘Af en toe een beetje dromerig’ – Leraar groep 5

‘Probeer goed op te letten als er iets verteld wordt in de klas’ – Leraar groep 7

‘Denk om je planning’ – Leraar groep 8

ADD op de middelbare school (nog geen diagnose)

‘Meneer Potma wil graag dat je een extra wekker aanschaft’ – Leraar 4HAVO

Het leven was een aaneenschakeling van struggles, maar voor mij waren deze struggles normaal. Ik wist niet beter. Ik kwam vaak te laat, vergat spullen mee te nemen naar school en ik kon ’s nachts niet slapen. ’s Morgens moesten mijn ouders alles uit de kast halen om mij uit bed te krijgen.

ik was vaak ziek, ik had altijd honger en was vaak trillerig. Altijd al had ik het gevoel anders te zijn dan andere kinderen. Ik kon me OF heel goed concentreren (de hyperfocus) of helemaal niet concentreren.

Met gemak slaagde ik voor de HAVO, stiekem had ik best VWO kunnen doen. Had ik niet genoeg doorzettingsvermogen, of was ik gewoon makkelijk?

ADD op het HBO en de Universiteit (nog geen diagnose)

Toen ik ouder werd bleef ik een ongeorganiseerd warhoofd, maar de eerste twee jaar op de universiteit gingen me redelijk goed af. Toch klopte er iets niet. Ik had veel verschillende hobby’s en de dubbele afspraken die ik ALTIJD had dreven mijn vrienden tot waanzin. Mijn ouders moesten regelmatig midden in de nacht uit bed komen omdat ik mijn sleutel was vergeten. Niet alleen mijn sleutels was ik regelmatig kwijt; boeken, mijn telefoon, mijn hele tas. De stress van ‘waar is mijn…?’ was altijd aanwezig.

Ook werd een patroon duidelijk: ik stopte altijd met een hobby als de nieuwigheid eraf was en ik maakte werkelijk niets af. Piekeren was voor mij gewoon een staat van zijn. Ik wist niet beter, mijn hoofd stond nooit stil.

ADD, studie nummer 3 en 3 banen tegelijkertijd (nog geen diagnose)

Terwijl ik in Rotterdam een deeltijd HBO studie volgde had ik 3 jobs en iedere avond sociale bezigheden. Ik kon geen ‘nee’ zeggen en was een extreme people pleaser. Nog steeds voelde ik me anders dan anderen en het kostte mij enorm veel energie om ergens bij te horen, om ervoor te zorgen dat ik een beetje normaal zou zijn.

Ook had ik heel veel energie nodig om hele simpele taken uit te voeren, zoals het bijhouden van een agenda en het niet kwijtraken van mijn spullen.

Bij alles wat ik deed – van studie tot werk tot sociale contacten – legde ik de lat enorm hoog. Alles moest goed, nee alles moest perfect en iedere minuut van de dag moest optimaal worden benut om de dingen perfect te doen.

Ik voelde me verre van perfect. Ik voelde me anders, waardeloos (want ik maakte niets af), een slechte vriendin (want ik kon geen afspraken maken), dom en niet goed genoeg.

Wat ik niet doorhad, was dat ik mezelf met dit gedrag en deze gedachten volledig aan het uitputten was.

ADD diagnose –> Burn-out.

Toen ik voor het eerst bij de huisarts kwam met vage klachten wist hij het niet zo goed. Drie weken lang kreeg ik verschillende onderzoeken. Een bacteriële infectie? De ziekte van Lyme? Ik was te vrolijk voor een burn-out, maar uiteindelijk werd het toch duidelijk… Het was inderdaad een burn-out waardoor ik zo moe was.

Na 6 maanden psychotherapie wist mijn therapeut niet meer wat ze met mij aan moest. ‘Laat je maar testen op ADD’. Eigenlijk wist ik al dat ik de diagnose zou krijgen. Zonder twijfel.

Een paar weken later ging ik in behandeling bij PsyQ ADHD voor Volwassenen. De diagnose en de daarop volgende behandeling waren het beste wat me kon overkomen!

Niet alleen ben ik dankbaar voor de diagnose ADD, maar ook denk ik nog regelmatig met fijne gedachten terug aan de burn-out. In deze periode herontdekte ik mezelf, of eigenlijk, vond ik mezelf pas echt.

Hoe ADD heeft bijgedragen aan mijn burn-out

Een burn-out ontstaat kortgezegd wanneer je teveel en te lang stress ervaart, en eigenlijk nooit echt tot rust komt. Jouw lichaam verspilt energie, en vult dit ‘potje’ niet meer aan. Dit heeft een effect op jouw hele lichaam, van je hersenen tot je hormonen en je organen.

Bepaalde ADD kenmerken kunnen leiden tot een burn-out, als je er niets aan doet. De link tussen ADD en burn-out is voor mij eigenlijk heel duidelijk.

Deze kenmerken van ADD kunnen leiden tot een burn-out:

 • Overmatig piekeren (en daardoor nooit tot rust komen)
 • Je administratie niet op orde (en daardoor stress ervaren)
 • Niet kunnen plannen (en daardoor stress ervaren)
 • Dingen niet afmaken (en je daardoor minderwaardig voelen en stress ervaren)
 • Perfectionistisch zijn en de lat te hoog leggen (en daardoor stress ervaren)
 • Niet in slaap kunnen komen (en daardoor niet voldoende rust hebben)
 • Het gevoel hebben anders te zijn (en daardoor stress ervaren)
 • Jezelf tot het uiterste pushen om maar ‘mee te kunnen komen’ en niets te vergeten (en daardoor stress ervaren)
 • Je chaotische gedrag compenseren door te pleasen (en daardoor stress ervaren)
 • Extreem veel energie verliezen wanneer je in de hyperfocust werkt (en daardoor teveel energie verliezen die je niet meer terugkrijgt)
 • Onbegrip vanuit je omgeving over jouw gedrag (en hierdoor stress ervaren)

 

Heb je ADD en wil je geen burn-out? Dit kun je doen!

Als je vermoedt dat je ADD of ADHD hebt raad ik je aan je te laten testen. Sommige mensen vinden het verschrikkelijk, zo’n stempel. Ze zijn er bang voor. Bang om in een hokje geplaatst te worden en bang dat het leven nooit meer hetzelfde zou zijn.

Ik heb het als iets heel positiefs ervaren. Mijn advies is dus: zoek hulp!

Een aantal andere tips:

 • Doe een cursus Mindfulness of meditatie
 • Ga yoga beoefenen, dit brengt je meer in contact met je lichaam en haalt je ‘uit je hoofd’
 • Lees mijn andere tips over leven met ADD zonder medicatie

Waarschijnlijk kunnen de volgende artikelen jou helpen:

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]Bronnen

https://ruudmeulenberg.nl/kennisbank-burnout-stress/burnout/add-en-burnout/[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *