je somber voelen herfst dip
Bewust Leven,  Burn-out

In de herfst kun je je somber voelen. Hier zijn 5 tips om je dagelijks blijer te voelen

Het is herfst. Terwijl de bladeren van de bomen beginnen te vallen en het kouder wordt, loert er een herfstdipje om de hoek. Je somber voelen is helemaal niet zo gek in de herfst, zeker niet wanneer je niet goed voor jezelf zorgt.

Tijdens mijn burn-out raakte ik geinteresseerd in mentale- en fysieke gezondheid en de invloed van het lichaam op de geest (en andersom). In dit artikel geef ik 10 tips om je dagelijks blijer te voelen en je herfstdip de baas te worden.

Tip 1. je niet meer somber voelen door gezond te eten

Dit klinkt misschien als een cliche, maar we onderschatten de invloed van ons dieet op hoe wij ons voelen. Wat wij eten heeft invloed op ieder aspect van onze gezondheid, maar VOORAL onze mentale gezondheid, zegt Mind-body medicijnspecialist Eva Selhub (in een Harvard studie). Meerdere Harvardstudies wijzen uit dat er een relatie is tussen wat we eten en het risico op depressie.


Het advies: eet veel groenten, granen, omega 3 rijke voeding, olijfolie en anti-oxidanten. Dit verkleint de kans op depressie. Een dieet met hoge consumptie rood vlees, geraffineerde granen, suiker, zuivelproducten en aardappels verhoogt de kans op depressie, wezen verschillende Harvard studies uit. Vermijd waar mogelijk dierlijke producten. Dit is niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor de wereld (documentaire tip: Cowspiracy, the sustainability secret).

Tip 2. je niet meer somber voelen dankzij een sterk sociaal netwerk.

Fijne, positieve relaties met mensen dienen als een soort schild tegen stress, en stress triggert depressie. Zorg er dus voor dat je fijne, gelijkgestemde mensen om je heen hebt.

Heb je (nog) geen sterk sociaal netwerk? Ga naar clubs of verenigingen – zoals sportclubs en artistieke clubs – waar je gezamenlijke activiteiten doet. Of misschien is het buurthuis wel een leuke plek om nieuwe mensen te ontmoeten. Volg een workshop, meld je aan bij Meetup.com of maak contact op de sportschool. Doe je best om een gesprekje aan te gaan. Stel je open, maar luister ook naar de ander. Stel vragen en toon écht interesse.

Tip 3, spiritualiteit maakt blij

Spiritualiteit – sommige mensen vinden het maar een zweverig woord – zorgt voor community, hoop, vertrouwen en steun. Sommige mensen vinden spiritualiteit in georganiseerde reiligie, anderen (zoals ik) vinden het bijvoorbeeld in yoga en meditatie. Ga op zoek naar wat bij jou past.

tip 4, Verlaag je stressniveau om je dagelijks blij te voelen

Stress, zoals ik al eerder zei, is één van de grootste aanzetters tot mentale problemen zoals depressie, burn-out, angststoornissen en herfstdipjes.
Verlaag je stressniveau met meditatie, yoga, ademhalingstechnieken, een dagje sauna, biofeedbacktherapie of tai chi. Andere mensen vinden ontspanning in hobbies zoals tekenen, schilderen of het bespelen van een instrument.

Het klinkt allemaal heel simpel en logisch, maar je zult je verbazen hoeveel mensen niet goed voor zichzelf zorgen en daardoor dagelijkse stress ervaren.

Tip 5, Zorg voor dagelijkse lichaamsbeweging om je niet meer somber te voelen.


Ook weer zo’n cliche, maar ook hiervan onderschatten we de impact. Regelmatig bewegen helpt tegen stress en is een enorme ‘mood booster’. Sporten – of een mindere actieve variant zoals wandelen – zorgt ervoor dat er endorfinen, adrenaline, serotonine en dopamine vrijkomt. Al deze stofjes zorgen ervoor dat jij je blijer gaat voelen. En als bonus zorgt dagelijkse lichaamsbeweging ervoor dat je afvalt (als dat nodig is), meer spieren, een mooiere lichaamsvorm, een sterkere buik, rug en romp en een trotse houding, waardoor je je zelfverzekerder gaat voelen.

Lichaamsbeweging in de buitenlucht is het beste, steeds meer Nederlanders kampen met een vitamine D tekort en dit brengt problemen met zich mee zoals chronische vermoeidheid.

Wat zijn jouw manieren om om te gaan met de herfstdip of depressie? Wat kunnen we volgens jou nog meer doen zodat we ons niet meer somber voelen? Deel je reactie onder dit bericht, ik ben benieuwd naar jouw tips!

Misschien vind je dit ook interessant:

Bronnen.

Harvard Health Blog

Psych Central

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *