Jezelf terugvinden? Ontdek je kernwaarden en word weer blij, gezond en energiek!

hoe jezelf terugvinden

Jezelf terugvinden? Ontdek je kernwaarden en word weer blij, gezond en energiek!

Verschillende situaties in je leven kunnen ervoor zorgen dat je jezelf verliest. Denk aan een depressie, midlifecrisis, dertigerscrisis of het verliezen van een dierbare. In mijn geval was het een burn-out die ervoor zorgde dat ik mezelf helemaal verloor. Ik wist niet meer wie ik was, wat ik belangrijk vond en waar ik blij van werd. ‘Of heb ik dit nooit geweten?’, vraag ik me nog steeds wel eens af. De vraag die ik in deze blogpost ga beantwoorden is ‘hoe kun je jezelf terugvinden?‘. Het is mij namelijk gelukt. Ik (her)vond mezelf in Nieuw Zeeland, waar ik de tijd nam om na te denken.

Ik was 26 jaar toen ik een burn-out kreeg. Ik wilde mezelf terugvinden

Toen ik 26 jaar was, drie banen had en daarnaast Communicatie studeerde in de avonduren, ging het mis. In die tijd had ik een grote vriendenkring en ik was eigenlijk nooit thuis. Tijd om over mezelf na te denken had (nam) ik niet. Ik deed maar wat. Terwijl ik me liet leiden door alles wat er in mijn leven gebeurde en gezegd werd, raakte ik zonder het door te hebben steeds meer uitgeput. Alles wat ik deed kostte me energie, in plaats van dat ik er energie van kreeg. Het resultaat was een burn-out en de diagnose ADD.

Mijn hele leven leefde ik naar de verwachtingen van anderen (familie, vrienden, leraren, de maatschappij…) en daardoor was ik niet blij, gezond en energiek. Tijdens mijn burn-out heb ik eindeloze therapiesessies gehad met psychologen en coaches. Ik deed een mindfulness training, een assertiviteitstraining en ik ben een jaar in behandeling geweest bij PsyQ ADHD voor volwassenen (ik kreeg de diagnose ADD tijdens mijn burn-out).

‘Hoe word ik weer blij?’, dacht ik regelmatig. ‘Hoe kan ik mezelf terugvinden?’.

Twee jaar later ontdekte ik in Nieuw Zeeland een geweldige methode…

Om mentaal afscheid te nemen van mijn burn-out, besloot ik voor een paar maanden naar Nieuw Zeeland te gaan, om rond te trekken in een camperbusje die ik daar zou kopen. Reizen met ADD, dat zou een uitdaging moeten zijn, maar het was een life changing experience. Die paar maanden werden een jaar. Ik wilde mezelf terugvinden, en dit bleek makkelijk te zijn tijdens zo’n reis. Omdat ik uit mijn omgeving was gestapt en helemaal op mezelf was, had ik de tijd en de ruimte om na te denken over wat ik wil, zonder bang te zijn voor de mening van anderen.

Ik ontdekte een geweldige methode en vanaf het moment dat ik me hiermee bezig ging houden, veranderde mijn leven compleet.

Heb jij last van vermoeidheid, onrust en een gebrek aan richting, plezier en balans in je leven? Dan zou je mij enorm helpen als je deze enquete invult.

Wil je jezelf terugvinden? Ontdek wat jouw kernwaarden zijn!

Op school en tijdens verschillende studies was het woord ‘kernwaarde’ wel eens voorbij gekomen. Een woord dat ik maar een beetje vaag vond, en ik nam de bijbehorende oefeningen ook nooit zo serieus. Dit was, tot ik in Nieuw Zeeland het licht zag. ‘Ik weet helemaal niet wat ik wil en wat ik belangrijk vind in het leven. Als ik op zoek ga naar mezelf, kan ik mezelf misschien wel herontdekken of terugvinden!’, dacht ik ineens.

Ik struinde het internet en diverse bibliotheken af, op zoek naar literatuur over kernwaarden. Drie weken zonderde ik me af in mijn camperbusje met stapels literatuur, opgeslagen blogs en podcasts. ‘Nu ga ik mezelf terugvinden ook’, dacht ik.

Wat zijn kernwaarden eigenlijk?

Kernwaarden is een mooie term voor ‘dingen die je belangrijk vindt’. Deze kernwaarden helpen je bij het maken van keuzes, bij het bepalen van doelen en bij het inrichten van je leven. Kernwaarden dienen dus als een kompas in jouw leven, makkelijker gezegd; je baseert je keuzes en acties op basis van jouw kernwaarden. Doe je dingen die niet bij je kernwaarden passen? Dan is de kans groot dat je hier last van krijgt, want dit kost een hoop energie.

Voorbeelden van kernwaarden zijn vrijheid, zekerheid, verbinding, balans, authenticiteit, avontuur, routine, persoonlijke ontwikkeling, wijsheid, openheid, eenvoud, uitdaging.

Je kernwaarden ontdekken en concreet maken, is het mooiste cadeau dat je jezelf kunt geven. Het is tegelijkertijd de beste manier om jezelf terug te vinden.

Ik vond mezelf terug, nee, ik vond mezelf eindelijk!

Nooit had ik gedacht dat het ontdekken van mijn kernwaarden  zo’n enorm belangrijke aanvulling zou zijn op alle coaching en psychologisch geneuzel van de jaren daarvoor. Vóór deze ontdekkingstocht voelde ik me namelijk nog steeds een beetje verloren. Was ik nou hersteld van mijn burn-out? Waarom ben ik dan nog steeds niet in balans? Waarom voel ik me niet super super blij ? Ik begreep er niets van.

Van een uitgeput dood vogeltje naar een blij, gezond en energiek persoon

Het achterhalen en concreet maken van mijn kernwaarden bleek het krachtigste middel om mezelf te herontdekken. Sinds ik mijn kernwaarden op papier heb staan en concreet heb gemaakt, kan ik eindelijk keuzes maken, doe ik dingen waar ik blij van word, durf ik mijn leven te leiden zoals ik wil en word ik iedere ochtend enthousiast en vol positieve energie wakker. Het heeft er onder anderen voor gezorgd dat:

 • ik een duidelijke richting geef aan mijn leven
 • ik meer energie heb
 • ik makkelijker keuzes kan maken
 • ik meer in balans ben
 • ik me veel gelukkiger voel
 • ik niet meer zo bang ben voor de mening van anderen
 • Ik iedere dag blij wakker word
 • Ik me positiever voel
 • Ik weet waarom ik dingen doe

Dingen die ik al jaren stiekem of onbewust wilde, ging ik ineens realiseren:

 • Ik startte een blog (ik wil schrijven en inspireren)
 • Ik begon met ondernemen (ik wil vrijheid en zelfstandigheid)
 • Ik stopte met ‘carrière maken binnen de marketingcommunicatie’ en ging me op werkgebied focussen op waar ik blij van word: o.a. schrijven en mensen helpen (ik wil iets betekenen voor de wereld)
Wil jij meer balans in je leven? Download hier gratis het e-book "10 tips voor meer balans (+ bonusoefening)

In dit gratis e-book deel ik mijn 10 tips waarmee jij meer balans gaat creëren in jouw leven.

Daarnaast ontvang je af en toe handige tips in jouw mailbox, voor meer plezier, gezondheid, positieve energie en balans.

Marketing door

Hoe jezelf terugvinden m.b.v. kernwaarden? Met deze 6 stappen

Er zijn veel boeken geschreven over kernwaarden. Daarnaast vind je leuke podcasts en YouTube video’s over dit onderwerp (vooral in het Engels). Ik ontdekte mijn kernwaarden in 6 stappen, die ik graag met je deel.

Stap 1: Schrijven, schrijven, schrijven!

De eerste stap is simpel: nadenken over jezelf, en ALLES opschrijven. Beantwoord vragen zoals ‘wat vind jij belangrijk?’, ‘waar krijg jij energie van?’, ‘Wat vond je als kind het leukst om te doen?’ en ‘wanneer was je voor het laatst trots op jezelf?’. Neem hier een paar weken de tijd voor. Verzamel zo veel mogelijk informatie over jezelf.

Op het internet en in bibliotheken vind je veel informatie over het vinden van je kernwaarden. Ga lezen of luister podcasts, als je niet weet hoe je het precies aan moet pakken.

Stap 2: Analyseer

Analyseer na een tijdje wat je geschreven hebt. Ga met een markeerstift door je teksten heen. Markeer de highlights. Ontdek of je hier misschien al kernwaarden tussen kunt vinden. Schrijf ze op.

Stap 3: Schrijf alle kernwaarden op die je belangrijk vindt

Kies een aantal kernwaarden die je belangrijk vindt. Je kunt ze bijvoorbeeld op post-its schrijven en arrangeren. Bij mij waren het in dit stadium héél veel kernwaarden (ongeveer 40). Schrijf ze gewoon allemaal op, je hoeft nog geen keuze te maken over welke kernwaarden voor jou het meest belangrijk zijn.

Stap 4: Kies 6-8 kernwaarden

Welke kernwaarden zijn voor jou het belangrijkst? Kun je kernwaarden ook samenvoegen, omdat ze voor jou hetzelfde betekenen? Schrijf 6 tot 8 kernwaarden op en bedenk welke voor jou het belangrijkst en minst belangrijk zijn.

Stap 5: Wat betekent deze kernwaarde voor jou?

Een kernwaarde zoals ‘vrijheid’ betekent niet voor iedereen hetzelfde, dus als je jezelf wilt terugvinden moet je nog even wat dieper graven. Beschrijf in dit stadium per kernwaarde wat deze kernwaarde voor jou betekent. Waarom vind je dit zo belangrijk?

Stap 6: Maak deze kernwaarden concreet

Schrijf per kernwaarde op hoe jij je leven concreet kunt inrichten naar aanleiding van deze kernwaarde. Welke grote en kleine stappen kun je ondernemen?

Dit waren de stappen. Easy toch? 😊 Je moet er natuurlijk wel even de tijd voor nemen. Bij mij duurde dit proces ongeveer 3 weken, maar ik had in deze 3 weken geen verplichtingen.

Wat deed dit voor mij, en hielp het bij het mezelf terugvinden

Na deze drie weken besefte ik vrij snel hoe belangrijk dit proces voor mij geweest was. Dingen die ik vaag al wist, waren nu concreet geworden. Ik wist welke keuzes ik moest maken om blijer, gezonder en energieker te worden. Ik ging meteen actie ondernemen.

Toen ik mijn kernwaarden had bepaald, opgeschreven en concrete stappen ging zetten om mijn leven in te richten op basis van deze kernwaarden, veranderde mijn leven. Eindelijk wist ik wie ik was, waar ik blij van word, waar ik energie van krijg.

Het ontdekken van kernwaarden en het anders inrichten van je leven raad ik iedereen aan die zich onrustig, ongelukkig en uit balans voelt.

Kun je wat hulp gebruiken bij jezelf terugvinden?

Het kostte mij veel tijd en energie om te achterhalen hoe ik mezelf kon terugvinden, maar het was het zó waard. Mijn positieve ervaring, samen met de kennis die ik heb opgedaan, wil ik nu graag doorgeven aan anderen! Daarom ben ik een online programma aan het ontwikkelen, waarbij mensen in kleine stapjes hun kernwaarden ontdekken en hun leven daarop gaan inrichten.

Ik ben op zoek naar inzichten. Wil jij me helpen?

Wil jij jezelf terugvinden en zou je hier eventueel hulp bij willen? Dan zou je me enorm helpen door deze korte enquête in te vullen. Je maakt meteen kans op een Bol.com cadeaubon t.w.v. 20 euro, en je komt (vrijblijvend) op de wachtlijst voor de training, als je je e-mailadres achterlaat.

Klik hier om meteen naar de enquete te gaan, ik ben je super dankbaar voor je hulp!

Wil jij meer balans in je leven? Download hier gratis het e-book "10 tips voor meer balans (+ bonusoefening)

In dit gratis e-book deel ik mijn 10 tips waarmee jij meer balans gaat creëren in jouw leven.

Daarnaast ontvang je af en toe handige tips in jouw mailbox, voor meer plezier, gezondheid, positieve energie en balans.

Marketing door
2 Reactie's
 • Bettie
  Geplaatst op 13:33h, 18 juni Beantwoorden

  Ik kreeg ook een burn-out tijdens studie/werken. Ik studeerde zelf toen voltijd bedrifseconomie en had 2 baantjes ernaast. Op een gegeven moment ging het echt niet meer en toen had ik dus een burn-out.

  Mooie post trouwens en moet eerlijk bekennen dat ik hier niet over nagedacht heb. Ik kreeg ook net zoals jij tijdens studie een lesje over kernwaarden. Vond het toen vooral interessant dat iedereen zo verschillend was. Ik ga weer eens uitzoeken wat mijn kernwaarden zijn, want ik ben het inmiddels allemaal al weer vergeten.

  Bettie
  http://www.thewildflowerhippie.com

  • José Schrijver
   Geplaatst op 22:40h, 23 juni Beantwoorden

   Hi Bettie, bedankt voor je reactie! Ben je alweer helemaal hersteld van jouw burn-out? Duurde dit bij jou ook zo lang?

   Het is altijd goed om weer eens uit te zoeken wat je kernwaarden zijn, want ze kunnen ook veranderen heb ik gemerkt 🙂

   Ik ga nu even op je blog kijken, leuke domeinnaam!
   Liefs Jose

Geef een reactie