Bewust Leven,  Gezondheid,  Persoonlijk verhaal,  Reizen

Hoe ik verliefd werd op ‘essential oils’, zoals lavendel-, munt- en tea tree olie

[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]Ik ben opgegroeid in een ‘no nonsense’ gezin. Hoofdpijn? Buikpijn? ‘Stel je niet zo aan, gaat vanzelf weer over’. Dat idee. Wij hadden geen paracetamol in huis, werden dagelijks volgestopt met (natuurlijke) vitamines en kregen alleen antibiotica als er écht iets aan de hand was. Als we ziek waren moesten we stomen met kamille, of we kregen speciaal zout in onze neus gegoten (jak). Is hier onbewust mijn liefde voor etherische olie zoals tea tree olie al ontstaan?

Het zaadje is in mijn jeugd vast al geplant, maar de échte liefde voor essential oils ontstond tijdens mijn Working Holiday reis door Nieuw Zeeland. Sinds dit avontuur kan ik me het leven niet meer voorstellen zonder ze. Tea tree olie, lavendelolie, sandelhout olie, muntolie… Bijna al mijn ‘beautyproducten’ zijn inmiddels vervangen door de wonderoliën, die ik dagelijks gebruik.

Ze zijn natuurlijk, ruiken fantastisch en ze helpen voor de meest uiteenlopende kwalen.

Ik gebruik ze als parfum, schoonmaakmiddel, desinfecteermiddel, shampoo, conditioner, pijnstiller, afweermiddel tegen muggen, anti-jeukmiddel, luchtverfrisser. Ze helpen tegen spierpijn, hoofdpijn, onrust, menstruatiepijn, slapeloosheid, ontstekingen en ga zo maar door…

Wwoofen en werken met lavendel, bij Christchurch Lavender Gardens

Het begon allemaal bij Christchurch Lavender Gardens, een bedrijf dat helaas niet meer bestaat door privéomstandigheden. Ik kwam Nicola, mede-eigenaresse van Christchurch Lavender Gardens, tegen op de markt in Christchurch. Op deze markt verkocht zij haar lavendelproducten. Handcrème, massagecrème, zeep, lippenbalsem, en… ‘essential oil’ – ofwel etherische olie – gewonnen uit lavendel. Al haar producten waren biologisch en 100% natuurlijk. Ik vond het fantastisch!

Na een kort gesprek dacht ik: ‘ik trek mijn stoute schoenen aan (slippers, want het was op dat moment zomer in Nieuw Zeeland)’. ‘Zoek je niet toevallig een Wwoofer of Workawayer? Iemand die je een paar uur per dag helpt, in ruil voor onderdak en eten?’, vroeg ik. Ik vertelde er meteen bij dat ik een achtergrond heb in communicatie en online marketing. Ze vond het heel spannend, iemand in huis, maar ze was eigenlijk dolenthousiast en wilde het wel proberen. Ze kon me misschien ook wel wat werk bieden, want ze had écht een nieuwe website nodig!

essential oils lavender

Ik zou twee weken blijven, maar dit werden twee maanden. Slapen naast een veld vol lavendel en ik in huis verblijven bij twee échte Kiwi’s? Dit was dé plek voor mij!

Planten, oogsten, distilleren en verwerken tot producten. Dit leerde ik over lavendel.

Pete was een echte Nieuw Zeelandse lavendelboer.  Hij reed op de tractor, maaide het gras en zorgde voor de lavendelplanten. Nicola wist oneindig veel over natuurlijke (schoonheids)producten. In de ruim twee maanden dat ik er verbleef, namen ze mij mee in het hele proces, van het planten tot het oogsten van de lavendel, tot het distilleerproces en het verwerken van de olie in verschillende producten. Ik leerde alles over deze magische paarse bloemen en over alles wat er komt kijken bij schoonheidsproducten.

Als je het leuk vindt, kun je in dit filmpje zien hoe de lavendel gedistilleerd wordt tot olie. 

tea tree olie en lavendelolie
Foto: Nicola, mijn ‘Kiwi mum’ en Lionel de Chihuahua

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]

In Tauhara Conference & Retreat Centre redde tea tree olie mijn leven

Oké, misschien een beetje dramatisch beschreven, maar tea tree olie redde toch wel bijna mijn leven in Taupo, Nieuw Zeeland. In een conferentie- en retraitecentrum werkte ik als online marketeer/projectmanager/copywriter/graphic designer. Toen ik besloot met het team van vrijwilligers mee te gaan naar de natural hot pools in Taupo, belandde ik in een toch wat kritische situatie. ‘Toxic water. Do not drink. Do not enter with open wound‘ stond er op het bordje in één van de idyllische pools. Terwijl ik in bikini, op blote voeten, op zoek ging naar een heerlijk warm plekje in de hot pools, gleed ik met mijn teen over een scherpe steen op de bodem. De snee was zo diep, dat je mijn vlees kon zien. Je kent dat wel toch, die televisieprogramma’s over operaties, of kijk jij daar ook liever niet naar?

tea tree olie tauhara taupo
Foto: Wonen & werken in Tauhara Conference & Retreat Centre, Taupo, Nieuw Zeeland

De daarop volgende dagen of weken, waren niet zo fijn. De wond wilde niet helen, wilde niet dicht en ging ontsteken. Toen ik besloot naar de dokter te gaan, zei één van de vrijwilligers: ‘Heb je tea tree olie al geprobeerd?’. Tea tree olie? Ik had er wel eens van gehoord. ‘Dat gebruiken ze toch in shampoo enzo?’, vroeg ik.

Wanneer je vrijwilligerswerk doet op spirituele plekken zoals the Tauhara Centre, kom je vrijwilligers tegen die door velen van mijn vrienden en familieleden zouden worden bestempeld als hippie, geitenwollensokkenfiguur of heks. Laatst werd ik zelf door een collega, die ik net had ontmoet, ‘halve hippie’ genoemd. ‘Maar je bent echt een toffe halve hippie. Je hebt zeker ook zo’n volkswagenbusje?‘, kwam er nog achteraan. 🙂

Helaas heb ik geen camperbusje meer. Maar ik ben super blij met mijn mede-halve-hippie-heksen. Hoe had ik anders tea tree olie ontdekt?

Terug naar Nieuw Zeeland. Ik begon dus met het gebruik van tea tree olie. Twee keer per dag ongeveer, deed ik een paar druppeltjes in de wond. Het prikt een beetje, maar omdat het een natuurlijk product is vond ik het niet zo erg. Ik overdrijf niet: binnen twee dagen was de ontsteking weg en was de wond dicht. Ik wist niet wat ik meemaakte! Weken had ik zitten ploeteren. Voorzichtig lopen, geen schoenen (sokken) kunnen dragen… iedere stap deed zeer. Nu had ik nergens meer last van!

Tea tree olie: een wondermiddel!

Sindsdien gebruik ik tea tree olie aan de lopende band, en overtuig ik mijn omgeving van het geweldige effect ervan. Tea tree olie werkt ontstekingsremmend. Het is goed voor je haar, je huid (puistjes), het heelt wonden, je kan er je schimmelteen mee bestrijden. Ook stop ik soms een druppel tea tree olie in mijn zelfgemaakte tandpasta.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]

Etherische olie: Sandalwood olie

Ook in Tauhara Conference & Retreat Centre, tussen de spirituele heksen, ontdekte ik Sandalwood olie. Een jonge medebackpacker (18) vertelde me dat ze het regelmatig opsmeert als ze heimwee heeft. Toen ik een dip had in Taupo, smeerde ze wat druppels olie op mijn pols. Ik was meteen verkocht en rende naar de natuurwinkel om een potje te halen.

Naast de fijne geur, heeft Sandalwood (sandelhout) schijnbaar een geneeskrachtige werking. In de Indiase traditionele geneeskunde, Ayurveda, wordt sandalwood gebruikt tegen angst. Verder kan het worden gebruikt bij hevige menstruatie, geslachtsziekten, huidkanker, als muggenverdrijver en in tandpasta. Deze heerlijk ruikende olie wordt ook regelmatig verwerkt in parfum.

Etherische olie: muntolie

Van alle oliën die ik heb, gebruik in muntolie het meest. Muntolie lijkt qua werking een beetje op tijgerbalsem. Ik gebruik het dan ook regelmatig voor spierpijn of gespannen (nek)spieren. Ook gebruik ik het als ik verkouden ben (een druppel op mijn borst, of ik ruik gewoon aan het flesje), als ik menstruatiepijn heb (een druppel op mijn buik) en als ik moe ben of me slecht kan concentreren (een druppel op mijn slapen).

Het ruikt heerlijk, het is betaalbaar en 100% natuurlijk!

 

Wat is jouw favoriete olie?

Ben jij ook fan van etherische oliën? Wat is jouw favoriet, en waarom? Ik ben heel benieuwd naar je ervaringen![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *