luchtzuiverende planten kopen
Bewust Leven,  Duurzaamheid,  Gezondheid

Luchtzuiverende planten kopen: Dit zijn de leukste planten die de lucht zuiveren

[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]Kamerplanten zijn fantastisch! Behalve dat het leuk staat, brengt een plant ook wat leven tussen die betonnen muren. Maar wist je dat een plant ook gezondheidsvoordelen met zich mee kan brengen? In 1989 deed NASA onderzoek naar de luchtzuiverende werking van planten, en sindsdien gebruiken zij planten tijdens ruimtemissies om voor gezondere, zuivere lucht te zorgen. Voor een beetje frisse lucht moet je je woning natuurlijk goed ventileren. Maar hoe fris is de lucht eigenlijk, als je midden in de stad woont? Misschien is dit wel de oplossing: luchtzuiverende planten kopen. 

In dit artikel beschrijf ik hoe planten kunnen zorgen voor een betere gezondheid, en welke planten dit zijn. Ik  heb er zeker een paar in huis staan, de lepelplant is mijn favoriet (leuk en betaalbaar). In dit artikel vind je diverse links naar ‘gezonde planten’; via dit artikel kun je dus direct je luchtzuiverende planten kopen. 

Waarom wil je luchtzuiverende planten kopen?

Vanaf je geboorte zorgen je longen voor zuurstof, zodat je hersenen kunnen blijven werken en je hart kan blijven kloppen. Gezonde longen zijn dus van levensbelang. Het komt dus vast niet als verassing dat luchtvervuiling voor ernstige gezondheidsproblemen kan zorgen. Vervuilde lucht kan astma verergeren. Chemicaliën die zich in de lucht bevinden kunnen bijzonder giftig zijn en zelfs kanker veroorzaken, of lange termijn schade aan de longen. Ook schade aan de hersenen en zenuwen kan ontstaan door vervuilde lucht. Het inademen van verse lucht die geproduceerd wordt door planten, zorgt ervoor dat je minder verontreinigde stoffen inademt (Bron: dokter.nl). Daarom wil je luchtzuiverende planten kopen!

De lucht in gebouwen blijkt vaak slechter te zijn dan de lucht buiten, zeker wanneer je niet goed ventileert. Denk aan schadelijke stoffen die vrijkomen door schimmel, tabaksrook, asbest, loden leidingen, verbrandingsgassen zoals koolstofmonoxide (CO) en alle chemische middelen die je in een gemiddeld huishouden vindt. Bij de productie van verschillende materialen (vloer, meubelen, verf), worden chemicaliën gebruikt zoals benzeen, tricholoorethyleen en formaldehyde.

Lucht zuiveren in huis

Luchtverontreiniging in huis heeft nadelige gevolgen voor je gezondheid. Daarom is de lucht zuiveren in huis een goed idee.

De effecten van luchtverontreiniging in huis zijn soms klein (hoofdpijn, moeheid, benauwdheid) maar kunnen ook groter zijn (hart- en vaatziekten, luchtwegaandoeningen, astma). Diverse onderzoeken (zie de bronnen onderaan dit artikel), waaronder het onderzoek van NASA, hebben aangetoond dat planten kunnen helpen bij het zuiveren van de lucht. Sommige planten nemen chemicaliën zoals benzeen en formaldehyde op, of zetten CO2 om in zuurstof.

Is er onderzoek gedaan naar de voordelen van de lucht zuiveren in huis?

Noors onderzoek, later ook uitgevoerd in Nederland door TNO en de Universiteit Leiden, toonde aan dat planten zelfs kunnen zorgen voor een verbeterde concentratie, creativiteit en ontspanning. Nog meer redenen om de lucht te zuiveren in huis en om luchtzuiverende planten te kopen.

[/vc_column_text][vc_column_text]

Maar hoe zuiverend zijn deze planten die lucht zuiveren nu echt?

Kamal Meattle, een onderzoeker uit India, heeft aangetoond dat planten die lucht zuiveren kunnen bijdragen aan het verhogen van het zuurstof in je bloed. Hij startte het onderzoek naar aanleiding van zijn eigen allergie voor de lucht in Delhi. In deze extreem vervuilde stad zette hij een kantorencomplex vol met gezonde kamerplanten, en dit gebouw heeft van alle gebouwen in Delhi het gezondste klimaat. De productiviteit van de werknemers ging omhoog, het aantal mensen met hoofdpijn en longproblemen omlaag. Volgens Meattle kan het kweken van luchtzuiverende planten ook bijdragen aan een beter klimaat, omdat een groot percentage energie nu opgewekt wordt om gebouwen van (frisse) lucht te voorzien.

Ondanks deze onderzoeksresultaten en het feit dat NASA heeft aangetoond dat planten de lucht kunnen zuiveren, zijn er sceptici. Zij betogen dat je grote hoeveelheden planten nodig hebt om de lucht voldoende te kunnen zuiveren. De werking van planten die lucht zuiveren moet ook niet worden overdreven. Een plant zuivert ongeveer 10 kubieke meter lucht per uur.

Alle kleine beetjes helpen, is mijn motto. Daarnaast is het feit dat je bewust met je gezondheid bezig bent, al een belangrijke stap naar een betere gezondheid. Luchtzuiverende planten kopen is één van de kleine stappen die je kunt nemen.

Planten die de lucht zuiveren (o.a. volgens NASA)

Er zijn veel planten die op wat voor manier dan ook de lucht in huis zuiveren. Er bestaat zelfs een merk – Air So Pure – dat zich gespecialiseerd heeft in kamerplanten die aantoonbaar bijdragen aan een gezonder binnenluchtklimaat.

De Areca, ook wel Goudpalm genoemd, is een bekende palmsoort die helpt bij de lucht in huis zuiveren. Deze plant zorgt ervoor dat CO2 wordt omgezet in zuursthof. De vrouwentong (Sansevieria trifasciata) is de ideale luchtzuiverende plant voor de slaapkamer. Deze plant zet CO2 ook om in zuurstof, maar doet dit ’s nachts. Ook de Epipremnum aureum is een goede luchtzuiveraar, aldus Meattle en NASA. Het is een sierlijke klimplant die makkelijk is te onderhouden en de lucht goed kan zuiveren.

Maar er zijn nog meer planten die lucht in huis zuiveren. Hieronder heb ik een selectie gemaakt van luchtzuiverende planten. Via Bol.com kun je luchtzuiverende planten kopen, en ze worden gewoon gratis thuis bezorgd!

Als je op de link klikt en een aankoop doet, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s en hierdoor kan ik blijven schrijven. Alvast bedankt! #lief[/vc_column_text][vc_single_image image=”16219″ img_size=”medium” alignment=”center” style=”vc_box_rounded” qode_css_animation=””][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][icons icon=”fa-arrow-down” size=”fa-4x” type=”normal” target=”_self”][vc_column_text]

Luchtzuiverende planten bestellen; koop hier online jouw planten die de lucht zuiveren

Waarom?

  • Gezondere, frisse lucht in huis
  • Meer zuurstof in huis, wat een gunstig effect heeft op je longen, hart en hersenen
  • Een beetje leven tussen de betonnen muren
  • Meer creativiteit, een betere concentratie

 

Bronnen

https://www.ad.nl/nieuws/het-is-groen-en-gezond~a8985c54/
https://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=2305
https://www.ted.com/talks/kamal_meattle_on_how_to_grow_your_own_fresh_air#t-41580[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *