Wat is ADD?
[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_row_inner row_type=”row” type=”full_width” text_align=”left” css_animation=””][vc_column_inner][vc_single_image image=”15708″ img_size=”full” qode_css_animation=””][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner row_type=”row” type=”full_width” text_align=”left” css_animation=”” css=”.vc_custom_1526477680323{margin-right: 40px !important;margin-left: 40px !important;}”][vc_column_inner width=”2/3″][vc_column_text css=”.vc_custom_1526477253510{margin-top: 40px !important;margin-right: 20px !important;margin-bottom: 40px !important;margin-left: 20px !important;}”]
Wat is ADD?
ADD staat voor Attention Deficit Disorder, vrij vertaald aandachtsstoornis. In psychologie-termen is ADD een aandachtsstoornis met hyperactiviteit, overwegend onoplettend type. In de volksmond wordt ADD ook wel Alle Dagen Druk genoemd. Maar wat is ADD nog meer?
ADD is een subtype van het meer bekende ADHD, met als verschil dat bij ADD er minder sprake is van hyperactiviteit. De hyperactiviteit uit zich niet zo zeer naar buiten maar naar binnen. ADD is dus voor de buitenwereld minder zichtbaar.
ADD is geen stoornis
Laat ik maar meteen met de deur is huis vallen: ADD is naar mijn mening geen stoornis. Het brein van mensen met ADD werkt anders. Mensen met ADD zijn enorm creatief, kunnen goed verbanden leggen, zijn vaak intelligent, gevoelig, empathisch en hebben, in de juiste omgeving, veel energie.
Dit brein, dat wij als afwijkend zien, past niet zo goed in een drukke samenleving. Wij willen graag met heel veel mensen dicht op elkaar leven. Om samen te leven zonder al te veel problemen, hebben we systemen nodig. Procedures, regels, structuren. Iedereen moet in een hokje passen, en als je niet in het standaard hokje past, past er wel een diagnose bij je.
Ik ervaar de diagnose ADD trouwens niet als iets vervelends, maar dat even terzijde.
Iemand met ADD functioneert niet zo goed in een drukke samenleving
Iemand met ADD functioneert niet zo goed in een drukke samenleving vol prikkels, op een plek waar teveel regels, systemen en structuren zijn. Het is voor iemand met ADD enorm frustrerend om een hele dag stil te moeten zitten in een klaslokaal of kantoor, systematisch dingen te doen. Regels en autoriteit, die misschien wel nodig zijn in een drukke samenleving, zijn verschrikkelijk voor iemand met ADD.
Symptomen van ADD
Volwassenen met ADD hebben een hoofd vol gedachten, maar komen dromerig of afwezig over. Ze worden vaak bestempeld als lui, ongemotiveerd en ongeïnteresseerd, terwijl het tegengestelde waar is.
Door overgevoeligheid voor prikkels van buitenaf, trekken mensen met ADD zich graag terug om de prikkels te kunnen verwerken. In groepen voelen mensen met ADD zich vaak niet prettig, vanwege de overvloed van prikkels. De ADD’er kan zich nog moeilijk concentreren.
Mensen met ADD hebben een vertraagde informatieverwerking en kunnen daardoor vaak niet direct en accuraat reageren en handelen.
Mensen met ADD zijn daarnaast vergeetachtigheid, chaotisch, hebben slecht overzicht/tijdsbesef, vinden het lastig om prioriteiten te stellen, hebben vaak slaapproblemen, kunnen gevoelens moeilijk uiten.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″ css=”.vc_custom_1526477608987{margin-top: 70px !important;}”][blockquote text=”Ik liep de kamer in en maakte een dansje. Ik ben blij. Maar wat kwam ik hier ook alweer doen?
– ADD” show_quote_icon=”yes”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][vc_column][/vc_column][vc_column][/vc_column][vc_column][/vc_column][/vc_row]