Wonen in Portugal
Bewust Leven,  Reizen

(Tijdelijk) wonen in Portugal – Waarom is het hier zo fantastisch?

[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]Stiekem voel ik al jaren dat Nederland niet ‘mijn land’ is. Toen ik in 2016 voor 4 maanden (wat een jaar werd) naar Nieuw Zeeland vertrok, begon dit gevoel te groeien. Dat ik tijdelijk zou gaan wonen in Portugal, van februari 2019 t/m juni 2019, had ik toen nog niet bedacht.
Inmiddels woon ik hier nu een maand , en wat voel ik me op mijn plek in het land van de zon, verse vis en vriendelijke mensen! ‘Wil ik ooit nog terug?’, vraag ik me af.

Is Nederland dan zo rot?

Ik klaag niet hoor, we hebben het in Nederland goed. In tegenstelling tot de Portugezen zijn wij Nederlanders over het algemeen goed opgeleid, we wonen in comfortabele en schone huizen, we hebben schone straten en goede fietspaden, weinig financiële zorgen, mooie tradities, goede sociale voorzieningen en er is veel mogelijk.
We leven in Nederland wel voornamelijk binnen, in grote huizen, afgezonderd van elkaar. Ik houd van het buitenleven, ruimte, bergen/heuvels, rust en de zee. In Nederland hebben we ook een zee, maar het is er vaak een beetje koud en regenachtig.

Nederlanders leven in stress en angst

Daarbovenop leven we in Nederland in angst. We leven tussen betonnen muren, installeren camera’s en alarmen op onze huizen en auto’s en we praten regelmatig over terrorisme. Als iemand ons gedag zegt op straat denken we ‘wat moet je van me?’, onze buren kennen we niet en reizend met het openbaar vervoer duwen we elkaar omver en kijken we liever op onze telefoon dan dat we contact maken met elkaar.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_single_image image=”16133″ img_size=”full” alignment=”center” qode_css_animation=””][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]

(Tijdelijk) wonen in Portugal, een onderontwikkeld land

Portugal is vergeleken met Nederland een onderontwikkeld land. De schoonzoon van mijn beste vriend (18 jaar) kwam op bezoek en bleef maar zeggen ‘het lijkt hier wel een derdewereldland’. Boeren vervoeren producten te voet, Portugezen spreken over het algemeen geen Engels, velen hebben geen opleiding gehad en ze beginnen de dag met een biertje. Fietspaden bestaan niet, wc-papier gaat in de prullenbak omdat de leidingen het anders niet aankunnen en het minimumloon ligt rond de 600 euro per maand.

Ook doen Portugezen (helaas) nog weinig met duurzaamheid. Afval wordt niet gescheiden, er wordt gigantisch veel plastic gebruikt en de meeste Portugezen kennen het begrip vegetarier (of veganist) niet.

Waarom vind ik het wonen in Portugal dan zo fantastisch?

Wat is Portugal een prachtig land! Waarom vind ik het hier zo fantastisch? Dit is waarom ik hou van Portugal:

1.Wonen in Portugal betekent buiten leven, in de ZON

Gedurende het afgelopen jaar ben ik in juni, augustus, december en februari/maart in Portugal geweest. Of het nu zomer, winter of lente was, de zon scheen (bijna) iedere dag. Alhoewel ik geen die-hard zonliefhebber ben, ik zit/lig bijvoorbeeld altijd onder een parasol, is het leven toch een stuk mooier als de zon schijnt.

’s Morgens geniet ik van een onbijtje met een bica (espresso) in de tuin en doe ik een beetje yoga en meditatie. Koken en slapen doe ik binnen, that’s it.

Koude winters in Portugal?

Portugezen klagen in de winter dat het koud is en ik moet toegeven: Portugese huizen zijn ‘s winters KOUD. Deze huizen zijn namelijk gebouwd om de warmte van de zon buiten de deur te houden in de zomer. Centrale verwarming is zeldzaam in de Portugese huizen. Als je geluk hebt, heeft je Portugese huis een open haard of een kleine elektrische verwarming.

Het kan dan wel ‘koud’ zijn in huis, voornamelijk in de ochtenden en avonden, maar overdag is het zelfs in de winter HEERLIJK in (Zuid) Portugal. De huizen zijn hier niet modern ingericht, met flatscreens en grote loungebanken, maar dat is niet erg. Het leven speelt zich voornamelijk buiten af.

Ik hou van het buitenleven en nu ik hier tijdelijk woon, besef ik me meer en meer hoe het leven tussen betonnen muren niet bij mij past. In Nederland verval ik bijvoorbeeld snel in ‘bankhangen en Netflix kijken’ met de verwarming op 20 graden. Hier word ik wakker en geniet ik in de tuin van mijn ontbijtje en koffie, omringd door de dieren die hier op de boerderij wonen. Ik maak (in gebrekkig Portugees) een praatje met de boer, zet mijn laptop onder de parasol, werk een paar uurtjes en vervolgens ga ik lunchen buiten de deur, wat bij brengt op het volgende punt.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_single_image image=”16134″ img_size=”full” alignment=”center” qode_css_animation=””][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]

2. Wonen in Portugal: verse vis (lunch menu) en koffie voor een prikkie

In Portugal, bij de lokale tentjes (ik heb het nu niet over een grote Europese stad zoals Lissabon), eet je de heerlijkste verse vis in een dagmenu voor maar €5,- tot €7,50 . Voor dit bedrag geniet je van brood, olijven, verse vis, water, koffie of wijn én een toetje! Dit vind ik heerlijk aan Portugal; genieten van vers eten voor weinig, op een terrasje in de zon.

Voor een bica of bica cheia (sterke espresso of minder sterke espresso) betaal je 60 cent en voor €1,- heb je er een soep van de dag bij.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_empty_space height=”10px”][vc_single_image image=”16138″ img_size=”full” alignment=”center” qode_css_animation=””][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]

3. Wonen in Portugal: prachtige landschappen, stranden, vissersdorpjes en meer

Terwijl ik in de auto scheur door de prachtige bergweggetjes (fietsen is helaas niet zo fijn in Portugal), geniet ik ten top. Rijden door berglandschappen en de kilometers lange omgeving vol kurk- en eucalyptusbomen… wat word ik hier blij van! Portugal kent schattige vissersdorpjes, fantastische stranden, middeleeuwse stadsmuren, landelijke riviertjes, kastelen, kerken, prachtige grotten, wijngaarden en een oneindige hoeveelheid sinaasappelbomen.

Ik woon vlakbij de kust en maak hier de mooiste hikes over de rotsen, door bossen en over het strand. In het weekend ga ik surfen of naar de lokale markt, waar je voor een prikkie verse producten koopt.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_empty_space height=”10px”][vc_single_image image=”16136″ img_size=”full” alignment=”center” qode_css_animation=””][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]

4. Portugezen doen alles rustig aan; heerlijk, geen stress!

Portugezen kennen nauwelijks stress. Ik voel hier geen druk om sneller te moeten en ook geen druk om te presteren. ‘Het druk hebben’ word hier niet gezien als iets positiefs. Portugezen willen over het algemeen niet belangrijk zijn, zijn niet bezig met promotie maken en meer spullen kopen. I love it!

Als ‘ex burn-out patient’ en ‘ADD’er’ ben ik best gevoelig voor stress. Toch moest ik in het begin een beetje wennen aan de levensmentaliteit in Portugal. ‘Lukt het vandaag niet, lukt het morgen wel’, is de instelling. Inmiddels ben ik redelijk gewent aan het ontspannen leven. Ik werk een uurtje, dan doe ik een uurtje yoga. Belt iemand me op om even naar het strand te gaan? Werk kan ook wel tot morgen wachten. Pik ik iemand op met de auto en is die persoon nog niet klaar? Dan geniet ik even extra van de zon.

Portugezen

Doen

Alles

Lekker

Rustig

Aan.

Even wennen als je uit de hectische Nederlandse stad komt, maar eenmaal aangepast is het veel beter voor je lichaam en geest. Ik voel me een stuk meer ontspannen hier en tegelijkertijd heb ik meer energie.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]

5. Wonen tussen de Portugezen; ze zijn zó vriendelijk!

Ook de vriendelijkheid van de mensen hier is opvallend. Ik huur een huisje op een kleine boerderij, samen met een vriend. Om de paar dagen komt de boerin naar ons toe om sla, eieren, koriander of aardappelen te brengen. Op straat begroeten mensen elkaar met ‘bom dia’ (goedemorgen/goedendag) of ‘boa tarde’ (goedemiddag), altijd gevolgd door een glimlach. Is je Portugees een beetje gebrekkig? Geen probleem voor de Portugezen, ze nemen de tijd en de moeite om jou duidelijk te maken wat ze bedoelen.

 

Voorgoed wonen in Portugal? Ik hou het hier nog wel even uit!

Wonen in Portugal is heerlijk! Omdat ik kan werken vanaf iedere locatie ter wereld waar internet is, zou ik natuurlijk permanent kunnen gaan wonen in Portugal. Voorlopig weet ik dat ik hier tot half juni ben. Wie weet kom ik ooit terug, voor de korte of lange termijn. Ik ben in ieder geval verliefd geworden op dit land.

 

Hou jij ook zo van Portugal en overweeg je te emigreren? Ik ben benieuwd naar jouw verhaal![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

13 reacties

 • Pascale Meeus

  Hoi,

  Ik denk ook al een hele tijd om naar de zon te emigreren, idd naar Portugal.
  Ik wil eerst even gaan verkennen met de campervan.
  En ja, ik zou heel graag tussen de kust en de bergen wonen … maar alle tips zijn welkom!

  grt Pascale

  • José Schrijver

   Heee Pascale,
   Wat tof dat je Portugal gaat verkennen met de campervan.
   Het is een super goed idee om dat eerst te doen, voordat je beslist te emigreren. Pas na een aantal maanden weet je hoe het ergens écht is.
   Hmm.. de kust en de bergen.. Dan moet je denk ik in het Noorden van Portugal zijn, want daar zijn bergen. Helaas ben ik daar nog niet geweest.
   Mijn favoriete gebied is de Aljezur area. Je hebt daar prachtige stranden en heuvels (geen bergen ;)).
   Het zuiden van de Algarve is ook heel mooi, en Lagos is leuk, maar voor mij iets te toeristisch.
   Als je vragen hebt mag je ze natuurlijk altijd stellen!
   Geniet van je campertrip 🙂 Wanneer vertrek je?
   Liefs!

 • Hans Fritzsche

  Pêra donderdag 31 oktober 11.08.

  Dank voor je enthousiaste stukje. Ik deel je voorliefde volledig. Verbazingwekkend eigenlijk dat je een land niet rationeel kan benaderen. Daar bedoel ik bv mee dat ik mij eerst georiënteerd heb op Spanje en dan met name -de omgeving van- Malaga. Alle ‘ingrediënten’ kloppen: zon, zee, het trage, ongestructureerde en bovenal buitenleven. Toch voelt Portugal als thuiskomen. Deels te verklaren: de Portugees is vriendelijker, opener, meer genegen om je te woord te staan en je van dienst te zijn. En het het tempo lig lager. Wat ik als Spaans deel wel kan aanbevelen in de winter is La Palma. Absoluut het enige Canarische eiland wat volkomen afwijkt van de overige eilanden en een Portugees gevoel oproept. Ik heb de ‘woonmodes’ voor Portugal nog niet gevonden: het liefst koop ik een huisje in een authentiek dorpje dat ik wil delen met een aantal mensen. Mocht jij mensen weten die niet in een toeristenappartement- of vakantiewoning willen verblijven maar in een authentieke woning in een dorp -aan de kust in het zuiden- tussen de Portugezen, informeer me dan svp. Ik zal er zelf in november, januari, februari en ‘ergens tussen in’ willen verblijven. Ik ga nu over het strand lopen van Os Salgados naar Armação de Pêra. Energieke groet, Hans

  • Yvette

   Hoi hans , heb net je verhaal gelezen en hier hetzelfde probleem. Authentieke huisjes in een dorpje aan de Algarve .. moeilijk te vinden op internet. Succes ermee , als je al wijzer bent geworden hoor ik het graag. Groet yvette

  • José Schrijver

   Hi Hans, bedankt voor ook deze leuke reactie!
   Dezelfde vergelijking tussen Spanje en Portugal heb ik vaker gehoord. De Portugezen zijn inderdaad erg vriendelijk.
   Hoe komt het dat je de woonmodus nog niet hebt gevonden?
   Ik zelf ook niet hoor, voor mij is het belangrijk dat ik andere ondernemers/digital nomads om mij heen heb. Dit vond ik in Portugal wel deels in de omgeving van Aljezur. Één van mijn beste vrienden is muzikant en zou ook wel een vaste stek willen hebben in Portugal, ergens waar veel andere muzikanten wonen, en inderdaad, in een authentieke woning in een dorp. Mocht je iets weten hou ik me aanbevolen voor tips:).
   Succes met de zoektocht en wie weet komen we elkaar eens tegen!
   Veel liefs, Jose

  • A.Muttenhammer

   Hallo lieve mensen zou heel graag willen weten op portugal its voor mij is ,wil met mijn pensioen weg uit Nederland ben al die regels en wetjes zat moet nog 3 jaar werken dan naar een land waar ik mijn rust kan vinden help mij. B.v b d.groetjes Mayke

 • Yvette

  Leuk verhaal. Heb zelf te maken met een depressie momenteel maar heb als doel gesteld om ook voor langere tijd te gaan wonen in Portugal samen met mijn vriend, hond kat. Zit soms naar huisjes te zoeken maar kom niet op goeie pagina’s, hoe ben jij aan een leuk betaalbaar huisje gekomen ? Wij zitten t liefst dichtbij zee en ook bossen waar we heerlijk kunnen wandelen :))
  Geniet ervan als je er nog/weer bent .. ciao yvette

  • José Schrijver

   Heee Yvette, bedankt voor je reactie, wat gaaf, jullie plannen!
   Het vinden van een leuk huisje kan inderdaad een uitdaging zijn. Via locals vind je betaalbare woningen, maar die zijn vaak wel minder luxe dan we in Nederland gewend zijn. Probeer eens Facebookgroepen, zoals Expats in the Algarve, Aljezur expats en Everything & anything Algarve.
   Je kunt oko op AirBnb kijken en de verhuurder een berichtje sturen of ze ook voor langere termijn willen verhuren, en wat dit dan kost.
   Spannend hoor, de avonturen van jou en je vriend. Zelf vind ik de omgeving van Aljezur helemaal geweldig. in Zuid-Algarve wonen vooral veel 50+ expats en gepensioneerden en in Aljezur vind je ook jongere expats.
   Wil je eigenlijk kopen of huren? Voor kopen vind je genoeg (internationale) makelaars. Wel zou ik eerst een tijdje in de omgeving gaan huren, om te kijken hoe je het er echt vindt. Ik heb nu op 3 plekken ‘gewoond’ in Portugal en weet steeds beter wat ik leuk en belangrijk vind.
   Succes en geniet ervan! Je kunt trouwens meer info vinden op het Instagram account van mij en mijn beste vriend op @BlijZoalsWij
   Liefs 🙂

 • Richy

  Hallo José,
  Ik zag zojuist jouw site en ook de berichten…
  Wij, Richy en Chloé, beide 50+, hebben al veel van de wereld gezien, oa ook diverse malen Portugal.
  Wij zijn voornemens om weg gegaan uit Nederland, wij wonen in het drukke westen en hebben er al vaker de gedachte over laten gaan om in een ander land te gaan wonen….onze voorkeur gaat dan ook naar Portugal, maar…..het eenmaal doen is toch wel een serieuze stap.
  Een huisje vinden in de juiste omgeving, eerst huren en evt later iets kopen is 1 stap.
  Dan is het voor ons van zeer zeer groot belang om iets om het hand te hebben, wij moeten ons daar zelf nuttig kunnen maken en zouden dan ook heel graag in kontakt willen komen met mensen, evt Nederlanders die zich al hebben gevestigd, om wellicht met deze onderlinge contacten aldaar te zien of er mogelijkheden zijn om ons daar te vestigen.
  Wellicht dat wij voor een periode van een 6 mnd de proef op de som kunnen nemen en wellicht kun jij daar een leuke en belangrijke rol in spelen…..ik zie graag alle reacties van wie dit leest, met volle enthousiasme tegemoet.
  Greetzzz…
  Richy en Chloé.

  • José Schrijver

   Goedemorgen Richy en Cloé,
   Wat leuk dat jullie overwegen om naar Portugal te emigreren!
   Waar zijn jullie precies naar op zoek? Rust, natuur, cultuur, gezelligheid, muziek? Hebben jullie speciale hobby’s?
   Ik heb best wat Nederlanders ontmoet in Portugal, vooral in de Algarve. In Albufeira zitten Nederlanders (het is daar wel toeristisch), ik ken een Nederlandse vrouw die in Faro woont (daar wonen wat minder Nederlanders). Ook rondom Silves en het strand van Amacao de Pera heb ik veel Nederlanders ontmoet, vooral muzikanten en muziekliefhebbers, van jullie leeftijd.
   De laatste maanden heb ik doorgebracht in Aljezur aan de westkust. Daar heb ik ook Nederlanders ontmoet, dit waren vooral 30’ers en 40’ers met kinderen.
   Zitten jullie op Facebook? Er zijn namelijk een aantal Facebookgroepen waar je in contact kunt komen met Nederlanders (en mensen met andere nationaliteiten die Engels spreken).
   Voor nu alvast veel succes met de voorbereidingen en voorpret 🙂
   Groetjessss,
   Jose

 • Richy

  Hallo José,

  Bedankt voor je bericht,
  Onze voorkeur gaat toch wel richting de kust en ook waar enigsinds leven is, niet echt de drukte, maar toch wel een beetje beweging.
  Wij hebben geen Facebook of andere internet fratsen, nee daar doen wij niet aan mee.
  Het zou mooi zijn als wij wat contacten nu konden leggen en dat voorzichtig en goed uitfilteren en dan de stap te zetten om voor een periode van wellicht 3-6 mnd iets te gaan avonturen daar, dat lijkt mij geweldig….wij moeten er rekening mee houden dat we wel iets om het hand hebben en zien het dan ook niet als een vakantie, nee, het zou mooi zijn om nu al in contact te komen met mensen, die ons hierin kunnen adviseren en op weg helpen.
  Mocht je nog ideeën hebben, dan zijn wij zeer benieuwd…?
  Vanaf april mei, zijn wij in de gelegenheid om er voor enkele maanden tussenuit te gaan…
  Hoop weer van je te horen.
  Thxsss.
  R & C

 • Jorike Osinga

  Hoi José, wat een mooi artikel / verhaal van jouw ervaringen! Mijn (bijna) vrouw en ik vertrekken in het najaar van 2020 (afh ook van corona). We gaan eerst freeweelen met onze auto voor 3 tot 6mnd. Helpen bij een vriend van ons op zinn landje in Santiago do Cacem! Nog wat ander vrijwilligerswerk en ondertussen Portugal verkennen en kijken hoe het voelt en waar we ons willen vestigen. Het idee is nu central Portugal. Zoveel zin in! Leuk spannend!
  De komende maanden gaan we onze onderneming in NL goed afronden en daarna vertrekken we! Ik heb een vraag over je (NL) auto verzekeren… Heb je toevallig tips? Het enige geschikte wat ik kan vinden is allianz.
  Ik zou het leuk vinden om contact te houden. Wellicht treffen we elkaar op onze zoektocht!

  Groetjes Jorike (&Sandra)

  • José Schrijver

   Hoi Jorike en Sandra, wat een leuk enthousiast berichtje, en wat gaan jullie een mooi avontuur tegemoet 🙂
   Wanneer je een auto hebt met een Nederlands kenteken en je wilt dit zo houden, dan kun je gewoon je Nederlandse verzekering aanhouden volgens mij?
   Maar je kunt ook een Portugese verzekering afsluiten. Ik weet even niet precies hoe dit zit, maar ik heb een contact in Alvor (Algarve) die dit voor een vriend van mij heeft geregeld. Hij is half Nederlands en half Portugees. Als je wil kan ik zijn contactgegevens doorsturen?
   Leuk om contact te houden! Stuur me anders even een mailtje (connect@joseschrijver.nl), want ik ben niet meer zo actief op deze site. Wel op https://leuklevenmetADD.nl maar daar schrijf ik niet/weinig over Portugal, haha.
   Groetjes en alvast veel plezier met de voorpret!!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *