(Tijdelijk) wonen in Portugal – Waarom is het hier zo fantastisch?

Wonen in Portugal

(Tijdelijk) wonen in Portugal – Waarom is het hier zo fantastisch?

Stiekem voel ik al jaren dat Nederland niet ‘mijn land’ is. Toen ik in 2016 voor 4 maanden (wat een jaar werd) naar Nieuw Zeeland vertrok, begon dit gevoel te groeien. Dat ik tijdelijk zou gaan wonen in Portugal, van februari 2019 t/m juni 2019, had ik toen nog niet bedacht.
Inmiddels woon ik hier nu een maand , en wat voel ik me op mijn plek in het land van de zon, verse vis en vriendelijke mensen! ‘Wil ik ooit nog terug?’, vraag ik me af.

Is Nederland dan zo rot?

Ik klaag niet hoor, we hebben het in Nederland goed. In tegenstelling tot de Portugezen zijn wij Nederlanders over het algemeen goed opgeleid, we wonen in comfortabele en schone huizen, we hebben schone straten en goede fietspaden, weinig financiële zorgen, mooie tradities, goede sociale voorzieningen en er is veel mogelijk.
We leven in Nederland wel voornamelijk binnen, in grote huizen, afgezonderd van elkaar. Ik houd van het buitenleven, ruimte, bergen/heuvels, rust en de zee. In Nederland hebben we ook een zee, maar het is er vaak een beetje koud en regenachtig.

Nederlanders leven in stress en angst

Daarbovenop leven we in Nederland in angst. We leven tussen betonnen muren, installeren camera’s en alarmen op onze huizen en auto’s en we praten regelmatig over terrorisme. Als iemand ons gedag zegt op straat denken we ‘wat moet je van me?’, onze buren kennen we niet en reizend met het openbaar vervoer duwen we elkaar omver en kijken we liever op onze telefoon dan dat we contact maken met elkaar.

In Portugal wonen Lissabon

(Tijdelijk) wonen in Portugal, een onderontwikkeld land

Portugal is vergeleken met Nederland een onderontwikkeld land. De schoonzoon van mijn beste vriend (18 jaar) kwam op bezoek en bleef maar zeggen ‘het lijkt hier wel een derdewereldland’. Boeren vervoeren producten te voet, Portugezen spreken over het algemeen geen Engels, velen hebben geen opleiding gehad en ze beginnen de dag met een biertje. Fietspaden bestaan niet, wc-papier gaat in de prullenbak omdat de leidingen het anders niet aankunnen en het minimumloon ligt rond de 600 euro per maand.

Ook doen Portugezen (helaas) nog weinig met duurzaamheid. Afval wordt niet gescheiden, er wordt gigantisch veel plastic gebruikt en de meeste Portugezen kennen het begrip vegetarier (of veganist) niet.

Waarom vind ik het wonen in Portugal dan zo fantastisch?

Wat is Portugal een prachtig land! Waarom vind ik het hier zo fantastisch? Dit is waarom ik hou van Portugal:

1.Wonen in Portugal betekent buiten leven, in de ZON

Gedurende het afgelopen jaar ben ik in juni, augustus, december en februari/maart in Portugal geweest. Of het nu zomer, winter of lente was, de zon scheen (bijna) iedere dag. Alhoewel ik geen die-hard zonliefhebber ben, ik zit/lig bijvoorbeeld altijd onder een parasol, is het leven toch een stuk mooier als de zon schijnt.

’s Morgens geniet ik van een onbijtje met een bica (espresso) in de tuin en doe ik een beetje yoga en meditatie. Koken en slapen doe ik binnen, that’s it.

Koude winters in Portugal?

Portugezen klagen in de winter dat het koud is en ik moet toegeven: Portugese huizen zijn ‘s winters KOUD. Deze huizen zijn namelijk gebouwd om de warmte van de zon buiten de deur te houden in de zomer. Centrale verwarming is zeldzaam in de Portugese huizen. Als je geluk hebt, heeft je Portugese huis een open haard of een kleine elektrische verwarming.

Het kan dan wel ‘koud’ zijn in huis, voornamelijk in de ochtenden en avonden, maar overdag is het zelfs in de winter HEERLIJK in (Zuid) Portugal. De huizen zijn hier niet modern ingericht, met flatscreens en grote loungebanken, maar dat is niet erg. Het leven speelt zich voornamelijk buiten af.

Ik hou van het buitenleven en nu ik hier tijdelijk woon, besef ik me meer en meer hoe het leven tussen betonnen muren niet bij mij past. In Nederland verval ik bijvoorbeeld snel in ‘bankhangen en Netflix kijken’ met de verwarming op 20 graden. Hier word ik wakker en geniet ik in de tuin van mijn ontbijtje en koffie, omringd door de dieren die hier op de boerderij wonen. Ik maak (in gebrekkig Portugees) een praatje met de boer, zet mijn laptop onder de parasol, werk een paar uurtjes en vervolgens ga ik lunchen buiten de deur, wat bij brengt op het volgende punt.

2. Wonen in Portugal: verse vis (lunch menu) en koffie voor een prikkie

In Portugal, bij de lokale tentjes (ik heb het nu niet over een grote Europese stad zoals Lissabon), eet je de heerlijkste verse vis in een dagmenu voor maar €5,- tot €7,50 . Voor dit bedrag geniet je van brood, olijven, verse vis, water, koffie of wijn én een toetje! Dit vind ik heerlijk aan Portugal; genieten van vers eten voor weinig, op een terrasje in de zon.

Voor een bica of bica cheia (sterke espresso of minder sterke espresso) betaal je 60 cent en voor €1,- heb je er een soep van de dag bij.

3. Wonen in Portugal: prachtige landschappen, stranden, vissersdorpjes en meer

Terwijl ik in de auto scheur door de prachtige bergweggetjes (fietsen is helaas niet zo fijn in Portugal), geniet ik ten top. Rijden door berglandschappen en de kilometers lange omgeving vol kurk- en eucalyptusbomen… wat word ik hier blij van! Portugal kent schattige vissersdorpjes, fantastische stranden, middeleeuwse stadsmuren, landelijke riviertjes, kastelen, kerken, prachtige grotten, wijngaarden en een oneindige hoeveelheid sinaasappelbomen.

Ik woon vlakbij de kust en maak hier de mooiste hikes over de rotsen, door bossen en over het strand. In het weekend ga ik surfen of naar de lokale markt, waar je voor een prikkie verse producten koopt.

wonen portugal prachtige stranden

4. Portugezen doen alles rustig aan; heerlijk, geen stress!

Portugezen kennen nauwelijks stress. Ik voel hier geen druk om sneller te moeten en ook geen druk om te presteren. ‘Het druk hebben’ word hier niet gezien als iets positiefs. Portugezen willen over het algemeen niet belangrijk zijn, zijn niet bezig met promotie maken en meer spullen kopen. I love it!

Als ‘ex burn-out patient’ en ‘ADD’er’ ben ik best gevoelig voor stress. Toch moest ik in het begin een beetje wennen aan de levensmentaliteit in Portugal. ‘Lukt het vandaag niet, lukt het morgen wel’, is de instelling. Inmiddels ben ik redelijk gewent aan het ontspannen leven. Ik werk een uurtje, dan doe ik een uurtje yoga. Belt iemand me op om even naar het strand te gaan? Werk kan ook wel tot morgen wachten. Pik ik iemand op met de auto en is die persoon nog niet klaar? Dan geniet ik even extra van de zon.

Portugezen

Doen

Alles

Lekker

Rustig

Aan.

Even wennen als je uit de hectische Nederlandse stad komt, maar eenmaal aangepast is het veel beter voor je lichaam en geest. Ik voel me een stuk meer ontspannen hier en tegelijkertijd heb ik meer energie.

5. Wonen tussen de Portugezen; ze zijn zó vriendelijk!

Ook de vriendelijkheid van de mensen hier is opvallend. Ik huur een huisje op een kleine boerderij, samen met een vriend. Om de paar dagen komt de boerin naar ons toe om sla, eieren, koriander of aardappelen te brengen. Op straat begroeten mensen elkaar met ‘bom dia’ (goedemorgen/goedendag) of ‘boa tarde’ (goedemiddag), altijd gevolgd door een glimlach. Is je Portugees een beetje gebrekkig? Geen probleem voor de Portugezen, ze nemen de tijd en de moeite om jou duidelijk te maken wat ze bedoelen.

 

Voorgoed wonen in Portugal? Ik hou het hier nog wel even uit!

Wonen in Portugal is heerlijk! Omdat ik kan werken vanaf iedere locatie ter wereld waar internet is, zou ik natuurlijk permanent kunnen gaan wonen in Portugal. Voorlopig weet ik dat ik hier tot half juni ben. Wie weet kom ik ooit terug, voor de korte of lange termijn. Ik ben in ieder geval verliefd geworden op dit land.

 

Hou jij ook zo van Portugal en overweeg je te emigreren? Ik ben benieuwd naar jouw verhaal!

3 Reactie's
 • Pascale Meeus
  Geplaatst op 14:00h, 16 september Beantwoorden

  Hoi,

  Ik denk ook al een hele tijd om naar de zon te emigreren, idd naar Portugal.
  Ik wil eerst even gaan verkennen met de campervan.
  En ja, ik zou heel graag tussen de kust en de bergen wonen … maar alle tips zijn welkom!

  grt Pascale

  • José Schrijver
   Geplaatst op 19:02h, 16 september Beantwoorden

   Heee Pascale,
   Wat tof dat je Portugal gaat verkennen met de campervan.
   Het is een super goed idee om dat eerst te doen, voordat je beslist te emigreren. Pas na een aantal maanden weet je hoe het ergens écht is.
   Hmm.. de kust en de bergen.. Dan moet je denk ik in het Noorden van Portugal zijn, want daar zijn bergen. Helaas ben ik daar nog niet geweest.
   Mijn favoriete gebied is de Aljezur area. Je hebt daar prachtige stranden en heuvels (geen bergen ;)).
   Het zuiden van de Algarve is ook heel mooi, en Lagos is leuk, maar voor mij iets te toeristisch.
   Als je vragen hebt mag je ze natuurlijk altijd stellen!
   Geniet van je campertrip 🙂 Wanneer vertrek je?
   Liefs!

 • Hans Fritzsche
  Geplaatst op 12:27h, 31 oktober Beantwoorden

  Pêra donderdag 31 oktober 11.08.

  Dank voor je enthousiaste stukje. Ik deel je voorliefde volledig. Verbazingwekkend eigenlijk dat je een land niet rationeel kan benaderen. Daar bedoel ik bv mee dat ik mij eerst georiënteerd heb op Spanje en dan met name -de omgeving van- Malaga. Alle ‘ingrediënten’ kloppen: zon, zee, het trage, ongestructureerde en bovenal buitenleven. Toch voelt Portugal als thuiskomen. Deels te verklaren: de Portugees is vriendelijker, opener, meer genegen om je te woord te staan en je van dienst te zijn. En het het tempo lig lager. Wat ik als Spaans deel wel kan aanbevelen in de winter is La Palma. Absoluut het enige Canarische eiland wat volkomen afwijkt van de overige eilanden en een Portugees gevoel oproept. Ik heb de ‘woonmodes’ voor Portugal nog niet gevonden: het liefst koop ik een huisje in een authentiek dorpje dat ik wil delen met een aantal mensen. Mocht jij mensen weten die niet in een toeristenappartement- of vakantiewoning willen verblijven maar in een authentieke woning in een dorp -aan de kust in het zuiden- tussen de Portugezen, informeer me dan svp. Ik zal er zelf in november, januari, februari en ‘ergens tussen in’ willen verblijven. Ik ga nu over het strand lopen van Os Salgados naar Armação de Pêra. Energieke groet, Hans

Geef een reactie