waarom nu huis kopen
ADD,  Bewust Leven,  Minimalisme

Waarom geen huis kopen? Dit zijn mijn 6 redenen!

[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]Status en bezit. Dit waren tot voor kort de maatstaven voor een succesvol leven. Heb je een goede baan, een mooie auto en een mooi huis? Check, je bent succesvol! Maar is status en bezit (nog) wel de definitie van succes, en is een huis kopen verstandig, in een tijd waarin we regelmatig van baan wisselen en steeds meer op zoek zijn naar vrijheid?

10 redenen waarom ik GEEN huis wil kopen.

Ik heb ADD – ik ben wisselvallig en impulsief – dus het doen van grote aankopen is in mijn geval sowieso heel onhandig. Maar dat zijn niet de enige redenen waarom ik, in tegenstelling tot veel leeftijdsgenoten, geen huis koop.

1. Ik wil geen huwelijk met de bank

Naar mijn mening is een huis kopen in vele gevallen een illusie. In feite koop je geen huis. Je sluit een lening af, tenzij je een paar ton op de bank hebt staan.

Als je geluk hebt, betaal je je huis ooit af. Dan is het wel noodzakelijk dat je meer dan de rente betaalt en dat je je baan nog zeker 30 jaar vasthoudt (of een baan zoekt met hetzelfde of een hoger salaris). Tot die tijd heb je gewoon een huwelijk met de bank. Je bent een verplichting aangegaan. Je bezit geen huis, maar je hebt een torenhoge schuld. Een schuld waar je de komende jaren heel hard voor moet werken, wil je het ooit aflossen.

De komende 30 jaar van mijn leven wil ik maximaal genieten. Genieten begint voor mij niet wanneer ik mijn huis verkoop en gaat pensioneren. Mijn tante werd een week nadat ze haar eerste pensioenuitkering had ontvangen, niet meer wakker.

Ik wil niet 30 jaar keihard werken voor een blok beton. Ik geniet liever nu.

2. Je zit voor jaren vast aan de kosten van jouw ‘bezit’.

Ik ben geen financieel wonder, maar als ik het goed heb is het huis technisch (of boekhoudkundig) gezien, in het geval van een hypotheek helemaal (nog) geen bezit, maar dat even ter zijde.

‘Een huis kopen is een investering’, is iets wat je altijd hoort.

En ‘kopen is goedkoper dan huren’.

Maar is dit wel zo?

Een huis kopen is duur. Makelaarskosten, bankgarantie, kosten koper, notariskosten en noem maar op. Al voordat je er mag wonen, ben je een smak met geld kwijt.

Als je eenmaal in het huis woont, draai je zelf op voor de kosten voor onderhoud. Je betaalt daarnaast vaak kosten voor de VvE, erfpacht, belastingen, rente, verzekeringen. Onderhoudskosten alleen al bedragen gemiddeld 300 euro per maand, volgens onderzoek van de Vereniging Eigen Huis. Dat is ongeveer de helft van mijn huur.

Daarnaast weet je niet of de waarde van je huis gaat stijgen of gaat dalen. Wat nou als je je huis met verlies moet verkopen? Is het dan echt zo veel goedkoper geweest? Ik ken weinig succesverhalen van mensen die hun huis met een goede winst verkopen en de rest van hun leven kunnen lanterfanten omdat ze genoeg geld hebben.

Ik wil helemaal niet vastzitten aan al die kosten. Ik heb geen idee wat ik volgend jaar doe, waar ik ben en hoeveel geld ik verdien. Een huurhuis kun je ieder moment opzeggen, en je komt niet voor financiële verassingen te staan.

3. Ik wil niet gebonden zijn aan een locatie.

Wat gebeurt er wanneer je een baan krijgt in een andere stad? En wat nu als je wilt verhuizen naar het buitenland? Je krijgt een nieuwe partner, je verliest je baan, je wilt rustiger wonen, je wilt centraler wonen?

Als je een huurhuis hebt, zeg je je huur op en je vertrekt.[/vc_column_text][vc_single_image image=”15935″ img_size=”full” alignment=”center” qode_css_animation=”” css=”.vc_custom_1532772916955{margin-top: 30px !important;margin-bottom: 30px !important;}”][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]Het verkopen van een woning is niet altijd een feestje. Hoeveel verhalen heb je niet gehoord in je omgeving van mensen die hun huis niet kwijtraken en achterblijven met een dikke schuld.

Is een huis kopen verstandig? Niet voor mij. Ik wil niet locatie-afhankelijk zijn.

4. Ik steek mijn tijd, geld en energie liever in ervaringen dan in een huis.

Wanneer je een huis hebt gekocht ben je een verplichting aangegaan met de bank. Hierdoor moet je de komende 30 jaar net zo veel en hard blijven werken als nu om je schuld af te lossen. En als je toch een huis hebt, waarom zou je dan niet zorgen dat het huis meer waard wordt? Een nieuwe vloer, nieuwe badkamer, andere indeling, een mooiere tuin…

Dat is allemaal leuk en slim, maar het kost wel geld, tijd en energie.

De komende 30 jaar ben je fitter en gezonder dan je ooit nog zult zijn. Je kunt de wereld ontdekken, reizen, tijd doorbrengen met vrienden en familie, hobby’s uitoefenen. Je kunt quality time doorbrengen met je kinderen.

Je hebt alleen niet zoveel tijd, want je bent alleen maar aan het werk om je schuld af te lossen. Met een beetje pech ben je als je niet werkt aan het bijkomen van je werkweek. Je kijkt Netflix en met heel veel moeite zie je je vrienden en familie tijdens sociale gelegenheden. Gelukkig heb je wel 4 weken vakantie per jaar. Hopelijk heb je nog energie om van de vakantie te genieten, en ben je niet alleen maar aan het bijkomen en opladen voor een nieuw werkjaar.

Ik kies voor vrijheid, tijd, quality time met lieve mensen, avonturen en mooie ervaringen in plaats van voor ‘bezit’. Ik vertel mijn kinderen (lees: neefjes en nichtjes) later liever over alle mooie reizen die ik heb gemaakt en spannende avonturen die ik heb beleefd, dan dat ze kunnen komen logeren in mijn grote blok beton, die ik naast het onderhoud ook nog schoon moet houden.

Vlak voor mijn dood wil ik kunnen zeggen ‘wat heb ik een fijn, tof leven gehad’ en niet ‘goh wat bezit ik toch een mooi huis.’.

5. Een veilige toekomst? Volgens mij bestaat dat niet.

Het argument van velen is, dat ze hun toekomst veiligstellen door een huis te kopen. Ik geloof niet zo in een veilige toekomst. Zoals ik eerder schreef, overleed mijn tante een week na ingang van haar pensioen. Mensen worden ziek, krijgen een ongeluk. Je toekomst is niet veilig.

Wat heeft het bezit van een huis sowieso met veiligheid te maken? Ja, je kunt misschien iets goedkoper leven op je oude dag. Al twijfel ik of dit echt zo is. Als ik hoor hoeveel kosten huiseigenaren alsnog hebben, na het aflossen van de hypotheek, schrik ik soms. Ik denk dat ik later, wonend in mijn Tiny House of in een community, goedkoper leef.

Sommige mensen zeggen dat ze de toekomst van hun kinderen willen veiligstellen. Ik vraag me af wat de kinderen liever hebben. Ouders die regelmatig tijd met ze doorbrengen, of ouders die altijd aan het werk zijn om het huis te kunnen betalen.

6. Er zijn andere manieren om ‘je toekomst veilig te stellen’

Ik snap het, je wilt iets opbouwen. Als je daar een goede reden voor hebt lijkt me dat helemaal niet onverstandig.

Maar je hoeft je geen slag in de ronde te werken om een blok beton te kunnen kopen, om daarmee iets op te bouwen en om ervoor te zorgen dat je een toekomst hebt. We leven in Nederland, een heel welvarend land. We zullen een dak boven ons hoofd hebben, koophuis of niet. We zullen, tenzij het klimaat drastisch verandert, niet zo snel verhongeren. Als het klimaat drastisch verandert heb je toch niet zoveel aan je huis.

Daarnaast denk ik dat het leven in community’s steeds populairder zal worden. Ik geloof niet dat we over dertig of tachtig jaar onze oude dag doorbrengen in een bejaardenhuis. Misschien wonen we wel met vrienden op een camping, in een tiny house community of in een groot huis, en zorgen we voor elkaar.

Als je je toekomst toch een beetje wilt veiligstellen, kun je sparen en iets kopen waar je geen lening voor nodig hebt. Een stuk grond in Portugal, een huisje in Spanje. Een andere optie is om je geld te beleggen. Dit zijn de dingen waar ik aan denk, als ik denk aan ‘iets opbouwen’.

Dus is een huis kopen verstandig?

Ik kan me voorstellen dat er situaties zijn waarin een huis kopen een verstandige keuze is. Je hebt een geweldige baan waar je nog jaren blij van kunt worden, zelfs als je dit fulltime doet. Je werk is je hobby, je verdient goed en je hebt een gezin. Je bent niet het type dat de wereld wilt zien. Je bent tevreden waar je nu woont en je hebt geen ambities om te verhuizen. Naast je leuke baan heb je voldoende tijd en energie om te leven. In dit geval lijkt een huis kopen me de meest logische keuze.

In mijn geval is het kopen van een huis minder verstandig. Behalve vrijheid, avontuur en mooie ervaringen heb ik weinig nodig. Ik word niet gelukkig van spullen. Dure spullen geven me stress. Ik wil niet gebonden zijn aan een lening, locatie en hoge kosten. Ik maak me geen zorgen over mijn toekomst.

Ik ben erg benieuwd naar jouw verhaal!

Waarom koop jij wel/geen huis, en waarom?
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

2 reacties

 • Hans Fritzsche

  Pêra, 31-10-2019

  Dag José, ik had je net geschreven naar het strand te gaan in Os Salgados echter las bovenstaand stukje nog. Ik wil daar graag op reageren want ik worstel daar mijn hele leven al mee (ik ben 57). Er spelen 2 kernzaken: een rationele en een emotionele: 1 Nederland kent zeer beperkende regels als het om wonen gaat 2 de behoefte aan een gezinsleven (de hormonen kunnen bij vrouwen sterk opspelen -‘de lokroep’- en de daarmee praktisch verbonden zaken (kind school lees vaste stek). Jij- jouw generatie heeft een groot voordeel en dat is het ‘digital Nomad’ aspect. Ik heb het ‘in de mix’ ‘gedaan’: een vaste stek ivm 1 kind/een dochter en een baan waardoor ik wereldwijd kon reizen&verblijven. Ik noem het ook wel het minimalistische basiskamp waar ik met -mijn persoonlijke spullen waar ik aan gehecht ben altijd op terug kan vallen- en een minimalistisch verblijf elders. Doel is nu ook een vaste -minimalistische/authentieke stek in Portugal en dit te delen. Ik voel me een ‘blij ei’ door te lezen dat jonge mensen zoals jij ook zoeken naar het minimalistische/authentieke. Heel wat anders dan mensen van mijn generatie èn ouder die hier de Salgados Golf Course bevolken! Alle goeds, Hans

  • José Schrijver

   Hallo Hans, wat een leuke reactie!
   Gaaf om te lezen hoe jij jouw leven ook relatief ‘vrij’ hebt ingedeeld, ondanks dit in die tijd anders was voor velen.
   De mogelijkheid om locatie onafhankelijk te werken is inderdaad een heel groot voordeel, ik ben ook heel dankbaar dat ik in deze tijd leef, waarin dit kan.
   Ik zie trouwens dat de Golf Course waar je het over hebt dichtbij ligt waar ik ook tijd heb doorgebracht; in Poco Barreto. Ik kwam toen regelmatig in Amacao de Pera :). Helaas voor mij iets te weinig jonge mensen in die omgeving. Verder is het er prachtig!
   Geniet van het mooie land en wie weet komen we elkaar een keer tegen :)

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *