Snel overprikkeld
ADD,  Bewust Leven,  Burn-out,  Gezondheid

Snel overprikkeld? Gun jezelf dit kadootje

[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]

Ben jij ook zo snel overprikkeld? In onze drukke maatschappij worden we overladen met prikkels. Geluiden, geuren, kleuren, mensen, energie, WiFi straling, drukte bij sociale gelegenheden… Er zijn mensen die hier geen last van hebben. Daarentegen is overprikkeling is een probleem waar steeds meer mensen mee kampen. De wortel van het probleem ligt in de hersenen en het mag niet worden onderschat. Overprikkeling kan namelijk ziek maken. Het resulteert bijvoorbeeld in een burn-out.

In dit artikel vertel ik jou over het allerbeste kado dat je jezelf kunt geven, wanneer jij iemand bent die snel overprikkeld raakt. Dit is ook meteen het allerbeste kado dat ik mezelf gaf. Het doet even pijn in je portemonnee, maar deze lange termijn investering gaat jou heel blij maken! 

Raak jij net zo snel overprikkeld als ik?

Pas toen ik op 26e leeftijd de diagnose ADD kreeg, terwijl ik thuis zat met een burn-out, begon ik in te zien hoe snel ik overprikkeld raak. Ik hoef maar een uur op een festival te staan, of extremer nog, een kwartiertje boodschappen te doen tijdens de spits, en ik ben volledig overprikkeld. Zelfs het fluiten van een vogel is op zo’n moment al irritant.

Oke, wij zijn snel overprikkeld. Maar wat is een prikkel eigenlijk?

Een prikkel kun je zien als informatie. Deze informatie krijgen we binnen via onze zintuigen (ruiken, horen, zien, proeven, voelen) of via onze gedachten. De meest voorkomende vorm van overprikkeling is overprikkeling voor geluid. Overprikkeling is een gevoel dat begint de hersenen. Een ingewikkeld verhaal, waar ik nu even niet op in ga…

Overprikkeling maakt ziek

Het probleem van overprikkeling moet niet onderschat worden. Overprikkeling is zeer vermoeiend en kan zelfs ziekmakend zijn, waarover je in dit artikel meer leest. Zelf ben ik min of meer ziek geworden door overprikkeling. Door jarenlang overprikkeld te zijn en ADD te hebben zonder dit te weten, belandde ik in een burn-out.

Wat kun aan overprikkeling doen, zodat je niet ziek wordt?

Om te voorkomen dat je overprikkeld raakt, kun je het aantal prikkels minimaliseren. Klinkt simpel he? Dit is het misschien ook. Veel mensen kiezen ervoor om in hun eigen rustige omgeving te blijven, waar de prikkels beperkt zijn. Maar wil je dit wel? Wil jij je afzonderen van de wereld, omdat je anders bang bent overprikkeld te raken? Dit is een vraag die ik mezelf de laatste tijd regelmatig stel. Ik heb namelijk altijd de interne discussie met mezelf om wel of niet naar een event te gaan, zoals een BBQ, festival of verjaardag.

Thuis blijven in je ‘veilige bubbel’ is ook niet altijd een oplossing, want wanneer ik al overprikkeld ben, is zelfs het geluid van de koelkast teveel.

Shit, en nu…?

De oplossing: noise cancelling headphones

Een noise cancelling headphone is een ruisonderdrukkende hoofdtelefoon die achtergrondgeluiden dempt. En wauw, wat werkt dit goed. Mijn noise cancelling headphone veranderde mijn leven! De afzuigkap, de koelkast, treingeluiden, de wind buiten, gillende kinderen… met noise cancelling headphones sluit je die irritante geluiden buiten. WAT HEERLIJK!

Een goede noise cancelling headphone is voor iedereen die snel overprikkeld raakt, het beste cadeau aan zichzelf.

Ok, als je snel overprikkeld bent moet je dit hebben. Maar zijn noise cancelling headphones duur?

Je hebt verschillende types noise cancelling headphones, in verschillende prijsklasses. Al vanaf 40 euro heb je een noise cancelling headphone, mits je in wilt leveren op de kwaliteit.

Mijn ervaring is, dat de Bose Quiet Comfort draadloos – helaas wel erg duur –  echt de allerbeste en fijnste is. Ik heb hem een paar keer geprobeerd, van mijn buurvrouw (die ik elke dag MEGA BLIJ voorbij zie lopen met de headphones op haar hoofd) en van mijn businessbuddy. WAT EEN ERVARING! Als je snel overprikkeld raakt is dit écht een investering waar je lang plezier van zult hebben.

Zelf begon ik met een goedkopere variant, de noise cancelling headphones van Huawei, maar ik had hier stiekem vrij snel spijt van. Het blokkeert de geluiden deels, maar al tijdens mijn eerste rit met de trein merkte ik dat het niet voldeed aan mijn verwachting. Ik hoopte in een andere wereld te belanden, een wereld met alleen het geluid dat ik kies. Dit viel erg tegen.

Dit is wat mensen zeggen over de Bose QuietComfort:

“De Bose qc25 zijn duur, maar wat zijn ze fantastisch zeg! Zo comfortabel, dat je bijna vergeet dat je ze op hebt”

En:

“Wanneer ik mij noise cancelling headphone op heb, heb ik het gevoel in een andere wereld te zijn, heerlijk!”

En:

“Het is even een investering, maar het is absoluut het geld waard. De geluidskwaliteit is prachtig en de noise cancellation doet wat het moet doen. Optimaal genieten van muziek en stilte, wat wil je nog meer.”

En:

“Deze koptelefoon inclusief mijn Spotify Premium abonnement = beste investering die ik ooit gedaan heb”.

Ben jij snel overprikkeld en wil jij ook een noise cancelling headphone kopen?

Met noise cancelling headphones, houd je externe prikkels (geluid) buiten de deur.

Hier vind je een aantal opties, in verschillende prijsklassen:

 

 

 

 

 

Bronnen

https://www.overprikkeling.com/wat-is-overprikkeling

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *